Γιώργος Τσανάκας

Ο Όσιμ που τα έλεγε για την μπάλα, ο… Θεός που γύρισε πλευρό και ο Ολυμπιακός που δεν ξέρει πώς έχασε!

Ο Ολυμπιακός έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση στην «OPAP Arena», αλλά σπατάλησε κάθε ευκαιρία που του παρουσιάστηκε και παρότι εμφανώς ανώτερος, κατάφερε να ηττηθεί από την ΑΕΚ με μιάμιση φάση.

Πώς το είχε πει ο Όσιμ για την μπάλα; Ε, αυτό ακριβώς! Δεν χρειάζονται πάρα πολλά για να εξηγήσει κανείς το τι συνέβη στην «OPAP Arena». Νίκησε η ομάδα που δεν ήθελε να χάσει, έχασε αυτή που άξιζε να κερδίσει και το κυνήγησε περισσότερο ο προπονητής της. Ακόμη και τα -αγαπημένα πολλών που θα τα ξεχάσουν σήμερα- xGoals να δεις, αντιλαμβάνεσαι την ξεκάθαρη υπεροχή και ποιότητα ευκαιριών των φιλοξενούμενων (1.30 - 2.42).

Πάμε να το πιάσουμε από την αρχή. Αν «διαβάσει» κανείς τις ενδεκάδες και δει τη συμπεριφορά των ομάδων μέσα στο χορτάρι μέχρι και τις αλλαγές τους (η μεν ΑΕΚ από το 70’ και μετά, ο δε Ολυμπιακός από το 61’ και έπειτα), καταλαβαίνει αρκετά. Η χρησιμοποίηση του Πινέδα στο πλάι του Λιβάι μόνο ως δεύτερου φορ δεν ήταν. Ένας τρίτος χαφ για να ματσάρει τους αντίστοιχους των Πειραιωτών, οι οποίοι είχαν σαφέστατους προσανατολισμούς μέσα στο γήπεδο: Απομόνωση του Γκαρσία, πλάτος από τα ερυθρόλευκα εξτρέμ στο γήπεδο και τα χαφ να κάνουν κάθετες κινήσεις, αποτελώντας στηρίγματα στον Ελ Κααμπί.

Το πλάνο πέτυχε, αφού η ΑΕΚ προσπαθούσε να φανεί επικίνδυνη μόνο όταν ο Λιβάι ήθελε να πάει κατά μέτωπο, με τους Έσε-Τσικίνιο να ρυθμίζουν τον άξονα και οι κλασικές ευκαιρίες ξεκινούν. Η πρώτη έρχεται με το πάρε-βάλε του Ποντένσε στον Μασούρα, με τον τελευταίο να «πετυχαίνει» τον Αθανασιάδη. Το πρέσινγκ ήταν συντονισμένο και οι τοποθετήσεις των παικτών του Μεντιλίμπαρ δεν επέτρεπαν στον αντίπαλο να δημιουργήσει και όσο περνούσαν τα λεπτά, ο Ολυμπιακός ολοένα και κέρδιζε μέτρα. Η κάθετη κίνηση του Έσε, ο οποίος έδειξε ότι έχει τα στοιχεία του box-to-box και η άψογη πάσα του Τσικίνιο έφεραν τη δεύτερη μεγάλη φάση, ενώ η τρίτη ήταν και το… αποκορύφωμα αφού ο Ελ Κααμπί σε μια ευκαιρία που συνήθως κάνει γκολ, σημάδεψε και αυτός όπως και οι συμπαίκτες του πάνω στον κίπερ της ΑΕΚ.



Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρος ο Ολυμπιακός έδωσε χώρο στους γηπεδούχους, αλλά είχε κακές επιλογές στις πάσες προς τους ακραίους του και δεν δημιουργούσε, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να πάρει μέτρα αλλά να μην φτιάξει το παραμικρό. Πάλι όσες φορές πάτησε απειλητικά κοντά στο κουτί, ήταν λόγω των φοβερών αθλητικών προσόντων του Λιβάι, με τη μοναδική ευκαιρία να είναι αυτή που ο Τζολάκης βγήκε εκτός περιοχής και στέρησε στον φορ των «κιτρινόμαυρων» το γκολ. Ο Μεντιλίμπαρ έδωσε το στίγμα, φρεσκάροντας επιθετικά την ομάδα του με Ναβάρο και Μαρτίνς, με τον τελευταίο να σπαταλά άλλη μια φάση από τη νέα εξαιρετική δημιουργία του Τσικίνιο. Ο Πορτογάλος ήταν συγκλονιστικός και έπαιζε και για τον απόντα Όρτα, ο Έσε δεν έχανε μονομαχία εδάφους και τα κλεψίματα που έρχονταν στον άξονα, έδιναν το δικαίωμα για να… γυροφέρνει το γκολ το σύνολο του Βάσκου τεχνικού.

Ο Ολυμπιακός έδειχνε μέσα στο γήπεδο πως είναι η ομάδα που αξίζει τη νίκη, με την παρουσία του Γιόβετιτς να κάνει ακόμη πιο επιθετικούς τους Πειραιώτες. Ούτε ο Μαυροβούνιος, όμως, κατάφερε να… πάρει το ματς με τις δύο τεράστιες ευκαιρίες του. Και το ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών, τους οδήγησε τελικά σε ήττα από το πουθενά.



Στη μοναδική φορά που η άμυνα βρέθηκε σε ανισορροπία, αφού ο Κάρμο ήταν ο μοναδικός που ανέβηκε ψηλά για ένα ενδεχόμενο κλέψιμο, αλλά δεν τον ακολούθησε κανείς. Για κερασάκι στην τούρτα και ενώ οι Ρέτσος, Ορτέγκα ήταν χαμηλά και επέτρεψαν στον Ελίασον να βρει ένα… στρέμμα μπροστά τους, ήρθε και το «τράβηγμα» του Ρέτσου για να μην κάνει φάουλ στον Σουηδό. Σε φάση μισό γκολ, η οποία θα του απέφερε την αποβολή αλλά και το 0-0. Και κάπως έτσι, το +5 που εκ των πραγμάτων ήταν να γίνει +3 από τον ΠΑΟΚ, έγινε… +8 από την ΑΕΚ σε μια βραδιά που ο Θεός γύρισε πλευρό από την άλλη και κοιμήθηκε. Και ο Ολυμπιακός ψάχνει να βρει πως έχασε ένα ματς που έπρεπε να βάλει τουλάχιστον δύο γκολ, ίσως και τρία. Αλλά τι να το κάνεις…

ΥΓ. Τέτοια βράδια συμβαίνουν μια φορά, όχι δεύτερη. Και πλέον ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει το 2/2 απέναντι σε Άρη και Λαμία για αρχή, ώστε να μείνει σε επαφή με την κορυφή. Όπως τα υπολογίζω στο μυαλό μου, η διαφορά του δύσκολα θα είναι από την κορυφή την άλλη Κυριακή πάνω από 5 βαθμούς.

Καλό θα είναι να έχουν στο μυαλό τους ο Μεντιλίμπαρ και οι ποδοσφαιριστές του, επίσης, πως μπορούν να κάνουν πέντε κολλητές νίκες στα playoffs. Δύο αυτές που προείπαμε, μετά στο εντός έδρας με τον ΠΑΟΚ και πάλι με το παραπάνω… ζευγάρι αντιπάλων πριν φιλοξενήσουν την ΑΕΚ. Αρκεί να διαχειριστούν κατάλληλα το ψυχολογικό κομμάτι, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται πως ο 63χρονος προπονητής το... έχει! Υπομονή, λοιπόν.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x